2009-12-07

Veckans Band - Strapping Young Lad

Den här charmerande herren heter Devin Townsend, och det är han som står bakom det halvpornografiska namnet Strapping Young Lad (eller är det bara jag som tänker så? Hmm, moving on...)

Efter att ha varit med i flera små band och turnerat och spelat med Steve Vai i början av 90-talet, var han missnöjd över hur musikbranschen såg ut, så gav han sig på att spela in en soloskiva, där han spelade de flesta instrumenten. Han hade även fått ett erbjudande från skivbolaget Century Media Records, som gick ut på att han skulle spela in ett par "extrema skivor". Sagt och gjort, på lite drygt en vecka spelade Devin in debuten "Heavy As A Really Heavy Thing", och fyra ytterligare album följde, alla fyllda till bredden med "extrem musik".

Om jag skulle försöka beskriva musiken, så är det som om Motorheads "Everything Louder Than Everything Else"-koncept möter Spinal Taps "Up To Eleven"-skämt, toppat med riktigt underhållande texter, utan att för den delen bli fånigt. Bara uppfriskande extremt.

2007 var det slut för Strapping Young Lad, men Devin Townsend har hela tiden producerat soloskivor, och är just nu mitt uppe i ett högintressant projekt (The Devin Townsend Project), som är en serie med fyra stycken album, alla med olika teman. Två stycken har släppts i år, och de resterande kommer nästa år.

Det finns hur mycket som helst att skriva om Strapping Young Lad i allmänhet och Devin Townsend i synnerhet (som jag inte ens visste något om för ett halvår sedan), men det får bli någon annan gång, för det här är bara tänkt som en kort sammanfattning med Strapping Young Lad i fokus.


Let's play this stupid piece of shit!

Detox


SYL


Oh My Fucking God


In The Rainy Season


Almost Again


Wrong side


"Happy Camper". Följ länken och tryck på "more info" och försök sjunga med! Och sedan kollar du på videon här under för att höra hur det låter när de spelar den här fantastiska låten live, för första gången.

"I can't fucking sing this shit" vid 3:30, haha, no wonder.

-----

Strapping Young Lad på Wikipedia.
Strapping Young Lad på Grooveshark

Strapping Young Lad finns endast representerade på Spotify med en ynka låt, så det känns lite onödigt att länka. Däremot finns de representerade i Groovesharks katalog, som är en liknande musikapplikation, fast helt och hållet webbaserad. Jag fick tipset nyligen, och håller på att "utvärdera" Grooveshark, och vad jag har sett och hittat hittills, så verkar det vara ett grymt bra komplement till Spotify.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar