2009-05-13

Heaven And Hell – The Devil You Know (2009)

Nämen titta, Black Sabbath är högaktuella igen med en ny skiva. Fast de kallar sig såklart inte Black Sabbath längre, och den här gången är det penntrollet med den gudomliga sångrösten, Ronnie James Dio som återigen står (på tå) framför mikrofonstativet, och den här gången använder de sig av namnet från Dios första skiva med Sabbath, Heaven And Hell från 1980.

Men förutom små petitesser som en annan trummis och nästan tre hela decennier, vad mer skiljer dessa två album åt?
Heaven And Hell anno 2009 är ofrånkomligen heavy metal through and through, till skillnad från gamla Black Sabbath med Dio, som även innehöll en rejäl dos gammal hederlig rock.
Jag skulle vilja likna detta med Black Sabbaths allra första skivor, men där Ozzy och grabbarna levererade hård och tung musik som ofta skiftade tempo halvvägs eller mot slutet av låtarna, så öser Heaven And Hell på med så mycket tungt gung de kan få plats med på de första sex låtarna, som klockar in på strax över halvtimmen. Det är högkvalitativ musikkonst av ett gäng levande legender som inte har något att skämmas för (Bible Black och Double The Pain står ut och stjäl den mesta uppmärksamheten mycket tack vare Iommis grymma gitarrspel och Dios magnifika sångröst), men det blir faktiskt lite enformigt. Vad jag saknar är en Neon Knights eller Turn Up The Night, för dynamikens skull. Som tur är blir vi serverade Eating The Cannibals som sjunde spår, som rör om i grytan just som skivan börjar kännas alltför slätstruken. Strax därefter livar även Neverwhere välbehövligt upp stämningen, innan det är dags att vinka adjö med en mörk och slö sjuminutare. Som förövrigt låter väldigt likt hela första halvan, så diggar man det man har hört är det bara på trycka på replay och köra en runda till som om ingenting hade hänt.
Men för egen del känns det verkligen som att ingenting har hänt, för The Devil You Know lämnar tyvärr inga större intryck hos mig. Ett par låtar som sticker ut från ett stabilt, men något långrandigt album, inget mer, inget mindre.

Betyg: 3 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar