2010-02-01

Masters Of Reality - Pine/Cross Dover (2009)

Snacka om en glad överraskning som kom från ingenstans, utan minsta förvarning. Det var september förra året, jag satt och skrev ihop en liten presentation om just Masters Of Reality och letade videos till ett "veckans band"-inlägg, när det visade sig att de precis hade släppt en ny skiva. Det var då 5 år sedan de hade släppt sin senaste skiva (bestående av outgivna låtar, 8 år sedan de gav oss något "nytt") , och Masters Of Reality är inget band som det skrivs särskilt mycket om, så att Chris Goss och grabbarna hade varit i farten hade jag ingen koll på. Men sen föll det sig så att jag bara lyssnade igenom Pine/Cross Dover lite snabbt innan jag avfärdade den. Det lät som "Give Us Barabbas" (föregående skivan), som jag tyckte var ganska tråkig. Men lite senare tog jag mig själv i kragen och bestämde mig för att lyssna igenom dessa två skivor en gång till. Det var det bästa beslutet jag hade tagit på länge.

Inte bara för att jag insåg att "Give Us Barabbas" visar vilka fantastiska musiker detta är, även när de frångår sitt tidigare stonersound, utan för att Pine/Cross Dover visar sig vara en riktigt solid skiva, som skulle ha varit med och fightats om att få vara med på årsbästalistan förra året. Om jag bara inte hade varit så trög av mig (ett genomgående tema här på bloggen de senaste, ooh... två veckorna.)

De tar inte ut svängarna riktigt lika mycket här som på föregångaren, som dominerades av ballader, folk, blues och lite akustiskt (vilket såklart har förekommit på alla deras skivor, men inte i så här stor utsträckning). Stonerelementet är mycket mer framträdande här, så som det sig bör när Masters Of Reality står bakom spakarna, även om de inte är rädda för att gå all-in med en instrumentalare på 12 minuter, eller när de bryter ut i dansant och lössläppt stonerpop emellanåt.

Nu är det som det är, Masters Of Reality gick dessvärre miste om chansen att prisas när jag körde min prestigefulla årslista (vadå hybris?), och de är ju inte aktuella när det är dags att summera det här året om elva månader. Men gör inte samma misstag som jag gjorde, för Pine/Cross Dover bör inte missas.

Betyg: 4 av 5

-----

Masters Of Reality MySpace - Wikipedia - Spotify - Grooveshark

2 kommentarer:

  1. Lyssna på denna om du inte redan gjort det: http://pascalitolb6.blogspot.com/2009/02/goon-moon-lickers-last-leg.html

    SvaraRadera
  2. Tack! Goon Moon har jag stött på massa gånger, men av någon oförklarlig och oursäktbar (Google ger 4 träffar på det ordet, good enough) anledning har jag aldrig lyssnat på dem. Nu jäklar blir det ändring på det!

    SvaraRadera