2009-07-02

The Mars Volta – Octahedron (2009)

För att parafrasera min egen förväntning om Octahedron för några veckor sedan: ”man kan alltid lita på att The Mars Volta kommer att leverera ännu en högklassig jamsession. Eller?”.
Vilken tur att jag avslutade med en fråga, för Octahedron känns väldigt konventionell och strukturerad(!) för att komma från The Mars Volta, det vill säga ganska långt ifrån en impromptu jamsession som deras tidigare skivor mycket väl kan liknas vid.
Sångaren Cedric Bixler Zavala har använt ord som ”lugn”, ”akustisk” och till och med ”pop” för att beskriva skivan, och även om jag inte håller med helt och hållet, så är det onekligen en mycket lugnare skiva än någon av de fyra föregående.
"Since We’ve Been Wrong” är inledningsvis ett riktigt sömnpiller (i och för sig börjar den med 97 sekunders tystnad), men utvecklas till en mysig liten halv-”akustisk” ballad. Kusliga ”With Twilight As My Guide” följer ett liknande mönster, vilket gäller de flesta låtarna, som använder lugna, inledande partier för att successivt bygga upp till en mild explosion. Undantaget är den snabba och hårdslående ”Cotopaxi” som enligt mig är skivans höjdpunkt och riktigt minnesvärd.
Det finns flera typiska Mars Volta-låtar här som lätt hade platsat på deras tidigare skivor, men med den märkbara skillnaden att de är mer reserverade och långt ifrån lika komplexa. Som ett exempel kan jag nämna mästerverket Tetragammaton från deras tredje skiva Amputechture, som är nästan 17 minuter lång och skapar i det närmaste rundgång i öronen och kaos i hjärnan från alla instrument och ljudeffekter som spelas upp samtidigt. Jämförelsevis klockar den längsta låten på Octahedron in på blyga 8 minuter, och de öser inte på med fler instrument och effekter än nödvändigt, vilket medför att det blir mycket lättare att lyssna igenom hela skivan i en sittning och enklare att ta till sig musiken. Samtidigt är övergångarna mjukare, och de skiftar inte tempo 30 gånger under en låt, vilket gör Octahedron till Mars Voltas mest lättillgängliga skiva. Med andra ord, har ni inte vågat eller orkat ge The Mars Volta en ärlig chans ännu, så är det nu eller aldrig som gäller, för vem vet hur pass utflippad deras nästa platta kommer att bli när de nu har fått spela av sig och göra en riktigt ”lugn” skiva?

Betyg: 3 / 5

------

The Mars Voltas hemsida - MySpace - Wikipedia - Spotify

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar