2009-11-01

Streamade konserter, här för att stanna?

Uppdaterad 1:a november, ursprungligen publicerad 28:e oktober

Såvitt jag vet (dock utan att ha gjort någon research, ska medges) så var U2 först ut att streama en hel konsert, live, på Youtube för några dagar sedan (länk till videon). Och nu blev jag precis tipsad av Aftonbladet (ja, det är sant) att Foo Fighters inte vill vara sämre, så de kommer därför också streama sin spelning ikväll (vilket blir inatt här i det glädjerika sköna Sverige), men de väljer att nobba allsmäktiga Youtube till förmån för Facebook. Länken kommer här, men det är bäst att ni skyndar er, för spelningen börjar strax. Men de kommer säkert att lägga upp en video i efterhand (likt U2), som även folk med normal dygnsrytm kan njuta av.

U2 tänker jag inte orda mycket om. Tråkigt och blasè nuförtiden, men ändå ett av världens största band, och att de väljer att streama en konsert gratis för miljontals människor tycker jag är riktigt kul, kanske allra mest med förhoppningar om att även andra band tar efter. Ja, som Foo Fighters till exempel. 10 minuter kvar nu, det här ska bli riktigt intressant.

En sista grej bara. "U2 live on Youtube". Har det någonsin funnits en mer uppenbar och briljant "reklamslogan"?

Uppdatering
Foo Fighters bjöd på en riktigt intressant internetspelning av flera anledningar. Först och främst så var de i sin studio, utan någon som helst publik (bortsett från kameramän, tekniker, roadies etc). Och dessutom var det första gången bandet spelade tillsammans igen efter ett uppehåll (Dave Grohl har ju som bekant varit upptagen på annat håll), så det var mer eller mindre en bandrepetition vi fick skåda. Men bortsett från den totala avsaknaden av publikvrål och applåder mellan låtarna (som var en ganska bisarr upplevelse), så bjöd de ändå på två och en halv timmes avslappnad, rikigt underhållande spelning, där de tillsammans med de 20 000 tittarna som fick önska låtar, bjöd på både gamla och nya låtar ("Word Forward" och "Wheels", tror jag bestämt), utöver de självklara hitsen.

Spelningen rullar nu i repris här, så passa på nu, imorgon kan det vara för sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar